Do jury zaprosiliśmy ekspertki: Karolinę Bajon-Pawłowską ze studia kulinarnego The Kitchen oraz Annę Słomiak, prowadzącą bloga Słodkie Poznania. Jedenastoosobowy skład jury uzupełnili dziennikarze, pracownicy działu promocji i sprzedaży oraz działu BiQdata „Gazety Wyborczej”. 

PRZECZYTAJ TAKŻE: Rogal świętomarciński - jak powstaje najsmaczniejszy przysmak na 11 listopada z Poznania?

Rogale kupiliśmy w cukierniach we wtorek rano. Anonimowo, nie przyznając, że będą wykorzystane do stworzenia subiektywnego rankingu rogali świętomarcińskich.

W niektórych cukierniach już we wtorek po wypieki ustawiały się kolejki, a miłośnicy poznańskich słodkości kupowali nawet kilkadziesiąt sztuk naraz! Każdy z kupionych rogali oznaczyliśmy losowo dobranym numerem – jeden rogal posłużył do oceny wyglądu i zapachu, drugi, pokrojony na kawałki, zjadali z większym lub mniejszym smakiem nasi jurorzy.

Pozostało 83% tekstu
Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej