Za czas strajku nauczyciele nie dostają pensji – tydzień protestu to nawet kilkaset złotych straty. Forum Związków Zawodowych i Związek Nauczycielstwa Polskiego otworzyły konto, na które można wpłacać pieniądze, by wesprzeć strajkujących nauczycieli. Związkowców zainspirował do tego komentarz publicysty „Wyborczej” Wojciecha Maziarskiego. Z pomocy funduszu będą mogli skorzystać ci, którzy nie należą do ZNP i FZZ.

Numer konta do wpłat: 13 1240 5934 1111 0010 8960 6877

Dlaczego warto wesprzeć nauczycieli? Piszcie: listy@wyborcza.pl

W piątek prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak spotkał się z dyrektorami poznańskich liceów, które biorą udział w strajku. Na spotkaniu byli nie tylko dyrektorzy liceów, ale też przedstawiciele komitetów strajkowych. Co powiedział dyrektorom prezydent? "Prezydent wskazał im takie rozwiązanie, by - z uwagi na dobro maturzystów, którzy są w trudnej sytuacji - zawiesili ten strajk do września. Jego zdaniem dałoby to nauczycielom możliwość osiągnięcia swoich celów w taki sposób, by nie odbyło się to kosztem maturzystów" - relacjonowała przebieg spotkania Joanna Żabierek, rzeczniczka prasowa prezydenta Jaśkowiaka.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej