Więcej
    Komentarze
    W czasach 70 tych norma mówiła o gramaturze kostki chleba 5x5x5cm/125cm3 Waga nie mogła być mniejsza niż norma. Oznaczało to że ktoś ukradł mąkę !
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    No nie wiem..........500g chlebek niby bez chemii, a wielkości chleba jak 1000g z 1970r Po odkrojeniu piętki widać dziury. Co z tego że bez chemii, ale odmóżdżenie przy dodawaniu wody do ciasta dało znać, o chęci rozdmuchania wodą chleba do maximum. Za czasów komuny była różna norma bułki i chleb, na skład procentowy mąka woda, ale kto to pamięta. i produkuje się chleby na wielkość a nie na jakość.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Chleb na zakwasie jest super, wszystkie opisane piekarnie są super, ale nie umieszczajcie jako reklamy fotografii grubasa z chlebami pod pachą, a szczególnie w krajowym wydaniu GW. To jest antyreklama tych piekarni i samego Poznania. Czy ktoś w tej redakcji myśli???
    już oceniałe(a)ś
    2
    1
    Ale się wszyscy podniecają tymi piekarenkami co to wypiekają prawdziwy chleb. To ja zapraszam do piekarni w Krzyżownikach, ul. Słupska 20a, gdzie od 80 lat wypieka się chleb i bułki bez chemii, ręcznie robione, pieczone w starym węglowym piecu. Dodam, że w przystępnych cenach a nie jak chleb razowy w "Zakwasie" za 12 zł.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Muszę go mieć !:) Życzę dużo klientów
    już oceniałe(a)ś
    3
    2
    Dyskusja poniżej - żenująca. I tyle. Jemy chleb z jednej z tych piekarni i nie wrócimy już do innego. Na szczęście macie wybór, wracajcie spokojnie do swoich supermarketowych bochenków i bułeczek.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Jeśli robią chleb bez dodatków, ulepszaczy to wspaniale. Odwiedziłem kiedyś dwie firmy, które handlują takimi dodatkami do pieczywa, makaronów i ciastek. STRASZNE. Te firmy ubolewają, że są jeszcze piekarnie w Polsce, które nie kupują od nich tej chemii. Chleby z Lidla i Biedry są z mrożonek i muszą mieć dużo chemii bo by nie przetrwały.
    @hajaszek wypieki z ciasta głęboko mrożonego nie muszą wcale zawierać chemii
    już oceniałe(a)ś
    0
    1
    @hajaszek Pieczywo w Biedronce produkowane przez firmę Aryzta nie ma żadnych dodatków czy polepszaczy.
    już oceniałe(a)ś
    0
    1
    A co to znaczy "bez chemii"? Czy redachtór nie mógł by tego wyjaśnić? Maka to co jak nie chemia? A woda? Przeca to H2O - też chemia. Rozumiem, że robia go bez drożdży?
    @artur-borubar Bez sody, bez spulchniaczy, konserwantów itp.
    już oceniałe(a)ś
    6
    8
    @daretz Ok, jasne, ale @artur-borubar ma rację. Określenie 'bez chemii' jest bardzo głupkowate i niestety modne.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    @artur-borubar Tu chodzi o mąkę z suplementami takimi jak ulepszacze, spulchniacze i inne wynalazki, po których bułka ma konsystencje waty, a na drugi dzień jest jak guma o smaku trocin i nie nadaje się do jedzenia !
    już oceniałe(a)ś
    1
    0