Komentarze
Zaloguj się
Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
W czasach 70 tych norma mówiła o gramaturze kostki chleba 5x5x5cm/125cm3 Waga nie mogła być mniejsza niż norma. Oznaczało to że ktoś ukradł mąkę !
już oceniałe(a)ś
1
0
No nie wiem..........500g chlebek niby bez chemii, a wielkości chleba jak 1000g z 1970r Po odkrojeniu piętki widać dziury. Co z tego że bez chemii, ale odmóżdżenie przy dodawaniu wody do ciasta dało znać, o chęci rozdmuchania wodą chleba do maximum. Za czasów komuny była różna norma bułki i chleb, na skład procentowy mąka woda, ale kto to pamięta. i produkuje się chleby na wielkość a nie na jakość.
już oceniałe(a)ś
1
0
Chleb na zakwasie jest super, wszystkie opisane piekarnie są super, ale nie umieszczajcie jako reklamy fotografii grubasa z chlebami pod pachą, a szczególnie w krajowym wydaniu GW. To jest antyreklama tych piekarni i samego Poznania. Czy ktoś w tej redakcji myśli???
już oceniałe(a)ś
2
1
Ale się wszyscy podniecają tymi piekarenkami co to wypiekają prawdziwy chleb. To ja zapraszam do piekarni w Krzyżownikach, ul. Słupska 20a, gdzie od 80 lat wypieka się chleb i bułki bez chemii, ręcznie robione, pieczone w starym węglowym piecu. Dodam, że w przystępnych cenach a nie jak chleb razowy w "Zakwasie" za 12 zł.
już oceniałe(a)ś
1
0
Muszę go mieć !:) Życzę dużo klientów
już oceniałe(a)ś
3
2
Dyskusja poniżej - żenująca. I tyle. Jemy chleb z jednej z tych piekarni i nie wrócimy już do innego. Na szczęście macie wybór, wracajcie spokojnie do swoich supermarketowych bochenków i bułeczek.
już oceniałe(a)ś
1
0
Jeśli robią chleb bez dodatków, ulepszaczy to wspaniale. Odwiedziłem kiedyś dwie firmy, które handlują takimi dodatkami do pieczywa, makaronów i ciastek. STRASZNE. Te firmy ubolewają, że są jeszcze piekarnie w Polsce, które nie kupują od nich tej chemii. Chleby z Lidla i Biedry są z mrożonek i muszą mieć dużo chemii bo by nie przetrwały.
@hajaszek wypieki z ciasta głęboko mrożonego nie muszą wcale zawierać chemii
już oceniałe(a)ś
0
1
@hajaszek Pieczywo w Biedronce produkowane przez firmę Aryzta nie ma żadnych dodatków czy polepszaczy.
już oceniałe(a)ś
0
1
A co to znaczy "bez chemii"? Czy redachtór nie mógł by tego wyjaśnić? Maka to co jak nie chemia? A woda? Przeca to H2O - też chemia. Rozumiem, że robia go bez drożdży?
@artur-borubar Bez sody, bez spulchniaczy, konserwantów itp.
już oceniałe(a)ś
6
8
@daretz Ok, jasne, ale @artur-borubar ma rację. Określenie 'bez chemii' jest bardzo głupkowate i niestety modne.
już oceniałe(a)ś
1
0
@artur-borubar Tu chodzi o mąkę z suplementami takimi jak ulepszacze, spulchniacze i inne wynalazki, po których bułka ma konsystencje waty, a na drugi dzień jest jak guma o smaku trocin i nie nadaje się do jedzenia !
już oceniałe(a)ś
1
0