Historia Poznania od kuchni
- To wędrówka od stołu do stołu szlakiem złoconego brzucha cesarskiej uczty, komunistycznej ceraty, współczesnego obżarstwa - zapowiadają twórcy spektaklu "Historie kuchenne". Premiera - w ten weekend w CK Zamek. Kolejne spektakle w sobotę 28 listopada i w niedzielę 29 listopada o godz. 17 i 19 w sali Pod Zegarem CK Zamek. Wstęp na spektakl jest wolny, ale trzeba odebrać bezpłatne wejściówki w kasie. Na jeden pokaz wchodzi tylko 30 osób.
Marta Jagniewska, autorka scenariusz: - Tytuł - "Historie kuchenne" - bierzemy oczywiście w nawias. Nie opowiadamy o gotowaniu, choć jedzenie jest ważnym elementem naszej scenografii. Interesują nas mało znane historie dawnego oraz współczesnego Zamku i Poznania, ale opowiedziane z perspektywy postaci drugoplanowych, z reguły marginalizowanych lub nieobecnych.
Agata Elsner, reżyserka: - Spektakl rozpoczyna się na parterze, stamtąd widzowie przechodzą do sali Pod Zegarem. Przewodnik opowiada im historię zamku. Tę oficjalną, dużą, którą wszyscy znają z podręczników.
My na górze dopowiadamy historię małą: kobiet, dzieci, zwierząt. Taką niepodręcznikową, podzieloną na pięć epok: od czasów cesarstwa, przez dwudziestolecie, II wojnę, PRL aż po współczesność.
Wszystkie komentarze