Tu jedzenia nie powinno zabraknąć dla nikogo. A jeśli tak się stanie, to zawsze będzie druga okazja. W weekend do Poznania zawita Żarcie na kółkach, a za tydzień druga edycja Beer & Food Festiwal w Starej Rzeźni.
Z żarciem na kółkach do tej pory zdążyli dobrze zapoznać warszawiacy. Trzy sezony spędzone w stolicy pokazały, że projekt, jak i jemu podobne zloty food trucków cieszą się ogromną popularnością. Dlatego organizatorzy w tym roku postanowili ruszyć w Polskę. Na start rozgrzali się w stolicy na X Pikniku Naukowym oraz w Krakowie. Teraz zawitają do Poznania, a kilkadziesiąt ?jadłowozów? rozstawi swoje markizy i ławeczki na terenie Wolnych Torów. Zapewne będzie w czym wybierać ? foodtruckowcy prześcigają się w pomysłach na oryginalne menu ? bo poza niekwestionowanych królem street foodu, burgerem, na ulicach spotykamy auta z daniami z całego świata: Meksyku, Japonii, Węgier, Włoch, wielkiej Brytanii czy nawet Karaibów. Będą i kanapki, i mięso dla spragnionych konkretów, i słodkości czy naleśniki oraz ciekawe napoje. A czy to wszystko? Nie wiadomo. Bo tak naprawdę nikt nie wie, czym mogą zaskoczyć food trucki.
Lista gości z różnych miast zapowiada się imponująco. Z burgerami przyjadą m.in. 66 American Burger, American Food Truck, Beef?n?roll, Booby Burger, Buła i Spóła, Burger Slow Food, Classic Burger, Food Patrol, Nom Nom Nom i Papuvege. Poza tym na Wolnych Torach będzie można spróbować dań z poznańskich wozów: Bufet Tracka, BuffBus Pizzy, zapiekanek z Chapsa, Pitu Pity Tracka czy Wyczesanych Porków. Szykujecie się na słodkie? Nie ma problemu ? do wyboru będą przekąski i napoje z Fragoli, Pana Batona, Tentego czy Waffiezz. W sumie na Wolnych Torach rozstawi się ponad 40 food trucków.
Tym razem oprócz samochodów z jedzeniem, organizatorzy zaplanowali także nową strefę ? gastro targ, na którym będzie można kupić akcesoria i gadżety kuchenne.
Żarcie na kółkach odbędzie się w sobotę i niedzielę w godz. 12-20 na terenie Wolnych Torów, przy parkingu Poznań Główny (ul. Matyi i Przemysłowa), wstęp wolny. Impreza pod patronatem poznan.wyborcza.pl i Co Jest Grane.
Jeśli macie już plany na ten weekend, a food trucki będą śniły się wam po nocach, zarezerwujcie czas za tydzień, kiedy w Starej Rzeźni odbędzie się kolejny zlot samochodów z jedzeniem oraz rzemieślniczych browarów. W ub.r. teren Rzeźni niesamowicie ożył podczas festiwalu, a przed bramą nierzadko tworzył się ogonek chętnych do wejścia. Część food trucków po kilku godzinach miała wysprzedane swoje specjalności, ale pracowały na najwyższych obrotach, by zadowolić wszystkich odwiedzających. W tym roku do Rzeźni na pewno zjadą: Bufet Truck, Wyczesane Porki, Food Patrol, BuffBus Pizza Truck, Tentego, Pitu Pita Truck czy wrocławski Pasibus.
Beer & Food to przede wszystkim okazja, by posmakować rzemieślniczych piw z lokalnych browarów. Kilkudziesięciu piwowarów przywiezie kilkaset piw. Swoją obecność w Poznaniu potwierdzili już m.in. Doctor Brew z Wrocławia, browary: Kingpin, Niepomucen, Pinta, Fortuna czy poznańska Fermentownia. Co ważne ? na festiwal zapowiedziano już kilka piwnych premier, a nawet jeśli na nie traficie, to piwna wyobraźnia wytwórców jest tak nieograniczona, że wyjątkowych trunków na pewno nie zabraknie.
Organizatorzy stopniowo odkrywają kolejnych uczestników festiwalu, więc jeśli jesteście ciekawi, co będzie można zjeść i wypić w Rzeźni, zaglądajcie na profil Beer & Food Festiwalu na Facebooku.
Beer & Food Festiwal, Stara Rzeźnia (ul. Garbary 101/111) 20-22 maja w godz. 12-20. Bilet jednorazowy: 5 zł, bilet na trzy dni wielorazowego wstępu: 20 zł plus 600 pierwszych osób, które pojawią się na imprezie, dostaną festiwalowy kufel gratis. Bilety do kupienia na stronie www.bilety24.pl
Wszystkie komentarze