Emocje na talerzach - to hasło przewodnie wiosennej edycji Restaurant Week w Polsce. Jak przekonują organizatorzy, jedzenie wywołuje określone skojarzenia, budzi w nas wspomnienia, ale to również element naszej codzienności, na który coraz bardziej zwracamy uwagę.
Zasady Restaurant Week są proste. W wybranych restauracjach - tym razem w stolicy Wielkopolski będzie ich 31 - spróbujecie specjalnego, trzydaniowego menu festiwalowego. W wszystkich lokalach ujednolicono cenę posiłku - za przystawkę lub zupę, drugie danie i deser zapłacimy 39 zł. Większość restauracji przygotowała dwie wersje swoich menu: klasyczną oraz wegetariańską lub wegańską, ale niektóre zdecydowały się na dwie wersje mięsne.
Co jeść? W menu lokalne mięso i dużo warzyw
Szefowie kuchni podeszli kreatywnie do tematu przewodniego festiwalu, dlatego na talerzach zobaczycie bardzo różne propozycje. Część zdecydowała się na modną od kilku lat lokalną wieprzowinę złotnicką, inni wybrali polędwiczki, a wśród dań wege często pojawiają się risotta.
Jakich konkretnie dań możecie spróbować? W Avocado przy Dąbrowskiego 29 menu otwiera krem z młodego pora z rillete z żebra wołowego i czosnkiem niedźwiedzim. Danie główne to boczek wieprzowy długo gotowany z młodymi ziemniakami dauphinoise, purée z szalotki i paloną botwiną, a na deser rabarbarowe crumble z lodami z miodu i muszli z kaszy gryczanej. W wersji wege możecie zamówić tatar z pieczonego buraka i jabłka z kuminem, pomelo i kolendrą oraz polentę z ciecierzycy, z espumą z awokado i limonki.
Bistro Szarlotta przy Świętosławskiej, które od kilku miesięcy działa w Poznaniu, postawiło na łososia gravlax (czyli marynowanego w soli i koprze) z pumperniklem, kiszonym ogórkiem i czarnym sezamem, danie główne to skoki z królika duszone w sosie z winogron. Wege menu to grillowana, marynowana cukinia z kozim serem oraz risotto z szafranem, szpinakiem, pomidorem, orzechami włoskimi i serem grana padano. Obie wersje menu zwieńczy mus z mascarpone z karmelizowanym rabarbarem i biszkoptem pistacjowym.
Ciekawe zapowiada się menu śródeckiego Dynxu - tutaj w roli głównej polędwiczka z purée z karmelizowanej pietruszki z marynowaną gruszką i sosem z aromatem imbiru i sosny. Wcześniej dostaniemy consome z pora, czyli aromatyczny bulion z pora z pieczonym czosnkiem i żółtkiem, a deser będzie składał się z dość enigmatycznych składników: czekolady, kaszy gryczanej i soli morskiej. W wersji jarskiej: zupa z kalafiora z posypką ziołową, dorsz z ciastkiem ryżowym oraz tarta cytrynowa z bezą.
W festiwalu bierze udział także Fiesta del Vino z ul. Czechosłowackiej, gdzie spróbujemy schabu z sosem morelowym z dodatkiem kapusty włoskiej z chili i kuskusem perłowym. W roli przystawki sałatka z marynowanych warzyw z emulsją z koziego sera, a na deser krem kataloński z owocami i sorbetem jogurtowym.
Restauracja Słoń w City Parku, specjalizująca się w owocach morza, postawi na swoje specjalności. Na przystawkę zaserwują tu zupę tom yum kung - ostro-kwaśną zupę tajską z krewetkami, grzybami, kolendrą, następnie mix plate, czyli talerz wypełniony przegrzebkami, krewetami i ośmiornicą z purée ziemniaczanym zapiekanym z truflą i parmezanem oraz bukiet sałat z pomidorkami cherry, a na deser sorbet z mango z owocami. Druga wersja menu to zapiekane małże św. Jakuba z kiełkami soi, groszkiem cukrowym i parmezanem w sosie śmietanowo-winnym, krewetki w słodkim chilli z makaronem sojowym, nerkowcami i mango oraz tarta z panna cottą i owocami.
Szczegółowe menu wszystkich restauracji znajdziecie na stronie festiwalu.
Jak zarezerwować stoliki?
Rezerwacje stolików w restauracjach ruszyły kilka dni temu, ale powinniście jeszcze bez problemu je zdobyć. Jak zarezerwować? Na stronie festiwalu: www.restaurantweek.pl wybieracie miasto, interesującą was restaurację, określacie liczbę gości (od jednego do ośmiu), dzień, w którym chcecie zjeść posiłek, dogodną godzinę oraz wersje menu (część restauracji oferuje dania wege). Płatności dokonujemy przez internet, a potwierdzenie rezerwacji dostajemy mailem. Możliwe jest anulowanie lub zmiana rezerwacji, ale trzeba dokonać tego do godz. 16 dnia poprzedzającego waszą wizytę - szczegółowe informacje przeczytacie na stronie festiwalu.
Restaurant Week potrwa od 21 do 30 kwietnia. Festiwal pod patronatem "Gazety Wyborczej" i Co Jest Grane.
Wszystkie komentarze