Ogród Smaków Pani Marii
Na zdjęciu: dorsz, ziemniaki i surówka z selera. Wraz z gratisowym kompotem kosztował 12 zł. Kto chce dodatkowo zjeść zupę, zapłaci 14 zł.
Odkąd Wydział Historyczny opuścił budynek Collegium Historicum przy Świętym Marcinie, studenci rzadko zjawiają się w Ogrodzie Smaków. Lubią tu jednak bywać pracownicy Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza - byli i obecni - oraz okoliczni mieszkańcy.
Obowiązuje tu szczególny rytuał. Gość wybiera danie z listy, płaci przy bufecie i odbiera żeton. Sam też musi przynieść sobie sztućce. Ale już zamówione dania (wraz z gratisowym kompotem, oczywiście) przynosi mu do stołu elegancko ubrany kelner. Profesorska stołówka zyskuje restauracyjny klimat.
Maria Królska (na zdjęciu poniżej: w towarzystwie jednego z gości) to chyba najbardziej znana osoba prowadząca stołówkę w Poznaniu. Ze stałymi gośćmi wita się, zamienia kilka słów, zna ich upodobania. Na bankietach organizowanych przez nią w bufecie Historicum gościli m.in. Margaret Thatcher, Tadeusz Mazowiecki i Lech Wałęsa.
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta
Wszystkie komentarze