Witaminy
witamina A: tłuszcze i oleje rybne, wątroba, masło, jajka. A także: marchew, natka pietruszki, szpinak, dynia (zawierają beta-karoten, czyli prowitaminę witaminy A)
witamina C: papryka, nać pietruszki, brukselka, kalarepa, brokuły, owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, cytrusy
witamina E: oleje roślinne, jaja, kiełki pszenicy, migdały, orzechy włoskie i ziemne
Karotenoidy - przeciwutleniacze, cenne w walce z rakiem
alfa- i beta-karoten: marchew, dynia, pomidory, papryka, zielone warzywa liściaste, melon
likopen: pomidory, czerwona papryka, grapefruity, arbuzy
luteina: jarmuż, szpinak, sałata, brokuły, dynia, cukinia, papryka
Polifenole - one też walczą z rakiem
kwasy fenolowe: maliny, jeżyny, winogrona, czarne porzeczki, aronia, czerwona cebula,
jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, kawa, herbata
stilbeny: resweratrol występuje w owocach czerwonych winogron i czerwonym winie
Flawonoidy - też są antynowotworowe - flawonole (zawarte są głównie w skórce owoców, bo chronią je przed promieniowaniem UV): cebula, brukselka, jarmuż, brokuły, por
- flawony: seler naciowy, nać pietruszki, ziarna zbóż (proso, pszenica), owoce cytrusowe
- flawanony: białe części cytrusów (odpowiadają za smak owoców), ale także pomidory, mięta
- antocyjany (odpowiadają za barwę skórki owoców i warzyw): aronia, czerwone wino, rzodkiewka, winogrona, jagody, żurawina
- izoflawony: ziarno soi, ciecierzyca, nasiona roślin strączkowych, szpinak
Chcesz wiedzieć więcej o zapobieganiu nowotworom, zdrowej diecie, jak dbać o zdrowie i poszczególnych rodzajach nowotworów - sprawdź serwisy: www.rakooporni.pl i www.kompasnazycie.pl
Wszystkie komentarze