Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
1 z 13
Bardzo słodkie obrady jury
Do naszego tradycyjnego rankingu, w którym pączki oceniają pracownicy "Gazety", zaprosiliśmy w tym roku kulinarnych ekspertów. Towarzyszył nam Jakub Ignyś, szef kuchni w restauracji Mosaica, która znajduje się hotelu Andersia. A także zdeklarowani smakosze - Monika i Tymek Górscy, którzy co tydzień zamieszczali kulinarne recenzje z poznańskich restauracji w naszym "Co jest grane".
Pączki z 12 popularnych cukierni - kupione anonimowo i bez ostrzeżenia - ocenialiśmy w czterech kategoriach: nadzienie, wygląd, zapach i smak. W każdej z nich pączek mógł otrzymać od zera do pięciu punktów. A że jurorów było dziewięciu, to najlepszy pączek mógł zgarnąć maksymalnie 180 punktów. Komu najbliżej było do tego wyniku?
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
2 z 13
12. Cukiernia Piskorscy, Stary Browar
Punkty: 80
Cena: 1,7 zł
Tymek Górski: Wygląda jak placek (15 punktów).
Radosław Nawrot: Ten pączek jest jak zeschnięta pustynia i pachnie drożdżami. Jest za słodki, ale ciasto ma dobre (7 punktów).
Eliza Wandtke: Wyraźnie smakuje tłuszczem (5 punktów).
Marta Kaźmierska: Spękany jakiś, ale w środku miłe zaskoczenie - powidła śliwkowe (17 punktów).
Jakub Ignyś: Ma nieprawidłowy kształt (13 punktów).
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta
Na zdjęciu: Pączki testuje Joanna Leśniewska z "Gazety"
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
3 z 13
11. Zagrodnicza, ul. Górna Wilda
Punkty: 87
Cena: 1,5 zł
Marta Kaźmierska: Czarnulek się spiekł. W smaku jeden wielki olejek migdałowy (14 punktów).
Joanna Leśniewska: W ogóle nie smakuje jak pączek i ma mało nadzienia (3 punkty).
Radosław Nawrot: Suche ciasto - nie lubię. Nadzienie - lubię (9 punktów).
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta
Na zdjęciu: Ciężka praca naszego jury
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
4 z 13
10. Fawor, ul. 3 Maja
Punkty: 88
Cena: 1,8 zł
Tymek Górski: Strasznie słodki (16 punktów).
Radosław Nawrot: Ma kształt ameby, a w środku jest żółciutki jak kurczaczek (8 punktów).
Marta Kaźmierska: Czuję tu smalec (10 punktów).
Monika Górska: Mało nadzienia, suche ciasto (7 punktów).
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta
Na zdjęciu: Radek Nawrot pełen poświęcenia
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
5 z 13
9. Łyskawa, ul. Zeylanda
punkty: 89,5
cena: 1,5 zł
Jakub Ignyś: Wygląd nie zaskoczył (10 punktów)
Marta Kaźmierska: Płaski jak naleśnik (12 punktów)
Joanna Leśniewska: Pączek z truskawkami? Co to, to nie (5 punktów)
Monika Górska: Mimo że z truskawkami, niezły. Zwłaszcza ciasto (11,5 punktu).
Seweryn Lipoński: Jakby ktoś walnął go pięścią od góry (13 punktów).
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta
Na zdjęciu: Seweryn Lipoński (na pierwszym planie), Tymek Górski, Jakub Ignyś i Eliza Wandtke
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
6 z 13
8. Społem Expressowa, al. Marcinkowskiego
punkty: 102
cena: 1,7 zł
Radosław Nawrot: Ciasto nie tak delikatne, jak u innych (12 punktów).
Kasia Osiadło: Ładnie wygląda, kształtny (10 punktów).
Jakub Ignyś: Oczekiwałem marmolady lub powideł (5 punktów).
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
7 z 13
7. Kandulski, Stary Browar
punkty: 103,5
cena: 2 zł
Jakub Ignyś: Skórka pomarańczowa na minus (12 punktów).
Kasia Osiadło: Ładny, kształtny, nadzienie specyficzne, ale niezłe (13 punktów).
Marta Kaźmierska: Zgrabniutki, ale w środku żelowy. Niestety (17 punktów).
Monika Górska: Zbyt słodki i z kleistym nadzieniem (9,5 punktu).
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta
Bez długopisu i kartki papieru pączków oceniać się nie da - każdy członek jury musi bowiem wypełnić protokół, w którym wcześniej skrupulatnie notuje punkty przyznane słodkościom
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
8 z 13
6. Frąckowiak, ul. Długa
punkty: 105
Cena: 1,7 zł
Radosław Nawrot: Bardzo intensywny zapach. Smakuje mi, ale.. jem go jako pierwszego (13 punktów).
Seweryn Lipoński: Prawie nie ma nadzienia (12 punktów).
Eliza Wandtke: Super drożdżowy zapach (14 punktów).
Marta Kaźmierska: Wygląda, jakby wiele w życiu przeszedł (14 punktów).
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
9 z 13
5. Elite, ul. 3 Maja
punkty: 107
cena: 2 zł
Jakub Ignyś: Dla mnie niepotrzebna skórka pomarańczy (17 punktów).
Marta Kaźmierska: Pączek pełen wewnętrznych napięć: słodko-kwaśny. Dobry w smaku (17 punktów).
Radosław Nawrot: cały się świeci! (8 punktów)
Tymek Górny: Za słodki (9 punktów).
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta
Monika i Tymek Górscy na chwilę przed oceną pączków
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
10 z 13
4. M. i A. Liczbańscy, ul. 28 Czerwca 173
punkty: 110
cena: 1,7 zł
Radosław Nawrot: Po spróbowaniu zmienia się w gumę (9 punktów).
Seweryn Lipoński: Z wierzchu niezbyt ładny, ale w środku nawet smaczny (12 punktów).
Marta Kaźmierska: Dużo skórki, ale ja ją lubię. Konfitura różana w środku, więc to mój faworyt (19 punktów).
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
11 z 13
3. Słodki Kącik, Św. Marcin
punkty: 113,5
cena: 1,6 zł
Monika Górska: Tak smakowały pączki z dawnych lat (13,5 punktu)
Jakub Ignyś: Po prostu smaczny (16 punktów)
Seweryn Lipoński: Taki klasyczny pączek, bardzo smaczny (17 punktów)
Radosław Nawrot: Ma najmocniejszy zapach, pachnie jak... łąka (10 punktów)
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta
Pączki oceniają: Joanna Leśniewska, Radek Nawrot i Seweryn Lipoński z "Gazety"
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
12 z 13
Hotel Mercure, cukiernia Passionata
punkty: 125
cena: 36 zł za kg
Jakub Ingyś: To jest mercedes wśród pączków. Poproszę przepis ;-) (17 punktów)
Radosław Nawrot: Kształtny, ale jakiś taki mały. Za to ciasto ma pyszne, szkoda, że z powidłami (10 punktów)
Marta Kaźmierska: Karzełek w rankingu i to cały biały od lukru (14 punktów).
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
13 z 13
Cukiernia Weber, Aleja Wielkopolska
punkty: 132,5 zł
cena: 1,8 zł
Jakub Ignyś: Po co te migdały? (13 punktów)
Kasia Osiadło: Bardzo ładnie wygląda i tak też smakuje. Bardzo (17 punktów).
Marta Kaźmierska: Środek rekompensuje w pełni wygląd. Jest maślany i różany (18 punktów).
Joanna Leśniewska: Mój faworyt, jedyny, którego spróbowałam dwa razy (19 punktów).
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta
Takie nasz zwycięzca ma wnętrze. Naprawdę coś w nim jest - pączek od Webera wygrał nasz ranking czwarty raz z rzędu.
Wszystkie komentarze