KUCHNIA WŁOSKA
Da Luigi
Mała Italia w Poznaniu, w której panuje rodzinna atmosfera. Restaurację otworzyli 15 lat temu Elżbieta Celmer i Włoch Luigino Sebastiani, który przyjechał za miłością do Polski. Jakiś czas później dołączyła do nich córka pani Elżbiety, Marta.
Fot. Piotr Skórnicki / Agencja Gazeta
Tworzą restaurację pełną domowej atmosfery, ich życie toczy się w restauracji. Choć w menu jest wiele propozycji - pizzy, makaronów czy ryb, Luigino nie ogranicza się tylko do nich - klienci mogą poprosić o cokolwiek, a szef kuchni postara się sprostać ich wymaganiom.
Facebook
Lokal przy ul. Woźnej 1 otwarty codziennie w poniedziałki i wtorki w godz. 12-20, w środy i czwartki w godz. 12-21, w piątki i soboty w godz. 12-22, a w niedziele w godz. 12-19.
Mollini Ristorante
Restauracja Mollini to typowo włoski lokal, w którym poznacie smaki południa. Tak jak Włosi, pozostają wierni "kulinarnej trójcy": aromatycznej oliwie, chrupiącemu chlebowi i domowemu winu. W lokalu przy ul. Św. Marcin 34 wspólne biesiadowanie, okazja do spotkań, a przede wszystkim jedzenie, to prawdziwa sztuka.
Facebook
Dania serwowane w restauracji są inspirowane każdym regionem Włoch, dlatego spróbować tam można różnorodnej kuchni. Na talerzach pojawiają się m.in. czarny makaron z sepią (ciemny barwnik otrzymywany z mątwy) podawany z krewetkami czy małże cozze w tradycyjnym sycylijskim sosie na bazie pomidorów, wina i oliwy. Jeżeli ktoś gustuje w północnych smakach, powinien spróbować polędwicy wołowej na risotto z podgrzybków w sosie z gorgonzoli.
Facebook
Restauracja otwarta jest w dni powszednie i soboty od godz. 11.30 do 23, a w niedziele od godz. 11.30 do 22.
Wszystkie komentarze