Fot. Grazyna Makara / Agencja Wyborcza.pl
Szynka z rondla
Tradycyjną wielkopolską szynkę ludową podaje się z dodatkiem cebuli, miodu i jabłek, co daje jej niepowtarzalny, słodkawy smak.
Przepis:
1 kg szynki wieprzowej
50 dag winnych jabłek
łyżka musztardy, łyżka miodu
czubata łyżka ziół (cząber i bazylia)
2 goździki, grubo zmielony pieprz
2 cebule
szklanka niesłodzonego soku jabłkowego
olej, sok z cytryny, cukier, sól
Mięso posmarować musztardą, miodem oraz posypać ziołami wymieszanymi z solą i pieprzem, ułożyć w dużej brytfannie, przykryć folią aluminiową i odstawić na 3 godz. w chłodne miejsce. Następnie włożyć pokrojoną cebulę i razem piec ok. 50 min w 180°C. Co jakiś czas polewać mięso sokiem jabłkowym. Obrane i podzielone na cząstki jabłka wrzucić do rondla, skropić sokiem z cytryny, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać szczyptę cukru, goździki, po czym dusić na małym ogniu 5 min. Następnie rozłożyć je na mięsie i piec razem jeszcze ok. 30 min. Upieczone mięso wraz z jabłkami i sosem z dna brytfanny podawać na gorąco z ryżem lub na zimno z jasnym pieczywem.
Wszystkie komentarze