Noc Restauracji 2016 w Poznaniu. Co będzie się działo?
Ta noc będzie wyjątkowa. Wyjątkowo smaczna. W piątek 20 maja w Poznaniu po raz piąty kilkanaście restauracji zmierzy się na dania podczas Nocy Restauracji.
Szefowie kuchni wybranych restauracji w Poznaniu, ale również w Gdańsku i Białymstoku, gdzie również odbywa się impreza, tego wieczoru przygotują autorskie dania interpretujące temat przewodni. Tym razem są to "zioła i przyprawy świata", a w poprzednich edycjach interpretowali m.in. temat "tradycja kontra nowoczesność".
Jak podkreślają organizatorzy, popularność przypraw rośnie z roku na rok - zarówno tych egzotycznych, sprowadzanych z dalekich zakątków świata, jak i polskich, które czasem rosły zapomniane w zielnikach czy na łąkach. Dzięki nadzwyczajnemu bogactwu świata ziół i przypraw szefowie będą mieli duże pole do popisu, a jedynym ograniczeniem będzie ich wyobraźnia.
- Nasze dania są jak kwiat paproci, które zakwitają tylko jednej nocy. Skład w tym roku prezentuje się niezwykle - na liście mamy chyba najciekawsze restauracje w Poznaniu - przekonuje Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator Nocy Restauracji. - Co ciekawe szefowie aż pięciu szefów, interpretując temat przewodni, zdecydowało się na dania z jagnięciny. To nas cieszy, bo to niezwykle smaczne mięso.
Tej nocy będzie można spróbować tzw. dań nocnych, jak i potraw ze specjalnych, krótkich menu, które będzie obowiązywało tylko tej nocy. Dodatkową atrakcją będą pokazy gotowania na żywo, które stały się już znakiem rozpoznawczym imprezy, a szefowie z pewnością chętnie zamienią kilka zdań z gośćmi. Restauracje będą serwowały dania od godz. 18 do godz. 2 w nocy lub do ostatniego gościa. Przedstawiamy listę restauracji w Poznaniu i wyjątkowe menu, które przygotowały na tę noc.
Przedstawiamy listę restauracji w Poznaniu i wyjątkowe menu, które przygotowały na tę noc.
Wszystkie komentarze