Poznań ma się czym chwalić
Wywiad z Nowakiem ukazał się w miesięczniku kulturalno-kulinarnym Kukbuk. Wybitny smakosz, i recenzent opowiada w nim o Poznaniu, Teatrze Polskim, i o tym, gdzie jada:
"Ludzie z Warszawy właściwie nie wyjeżdżali przez ostatnie dziesięć lat, a z Poznania tak. Mamy w Londynie kilkuset Polaków pracujących w restauracjach, ale ani jednego szefa kuchni. Zrozumieli, że nie ma dla nich ścieżek kariery i wracają; ze znajomością nowych technologii, mód kulinarnych, z ogromną wiedzą na temat produktów, które często, jak pasternak czy topinambur, zawsze były obecne w Polsce, ale nie były gastronomicznie wykorzystywane. To nie są już chłopaki i dziewczyny z pryszczami po gastronomikach, tylko zadbani po zachodniemu ludzie, dobrze ubrani, uczesani, dbający o siebie. Wrócili do Poznania, by założyć własne restauracje. Jest tu kilka miejsc olśniewających - mówi Maciej Nowak w wywiadzie".
Na pytanie, czy mógłby wymienić trzy najlepsze miejsca, odpowiada: - A Nóż Widelec, Modra Kuchnia, i YetzTu.
Wszystkie komentarze