10 dni potrwa kwietniowe święto restauracji. Do Poznania po raz trzeci zagości Restaurant Week, a festiwalowe potrawy będziecie mogli zjeść w 25 restauracjach
REKLAMA
Restaurant Week
1 z 27
Poznań Restaurant Week - odsłona trzecia
Trzecia odsłona festiwalu w Poznaniu (i w Polsce) upłynie pod hasłem "kwitnącej sceny restauracyjnej". Jak twierdzą organizatorzy festiwalu, zależało im na podkreśleniu zdumiewającego rozkwitu polskiej gastronomii w ostatnich latach: mnogości nowych i zaskakujących konceptów kulinarnych, powrotu świeżych i lokalnych składników, a także odwagi restauratorów i szefów kuchni, którzy nie boją się eksperymentów i niekonwencjonalnych pomysłów.
- Chcemy, żeby Restaurant Week był pretekstem do poznawania nowych miejsc, miast, restauracji. Dobrych adresów jest coraz więcej, lokale są prowadzone przez pasjonatów, u których goście nie czują się jak anonimowi klienci, a prawie goście w domu - wyjaśnia Franciszek Sterczewski z Restaurant Week.
Zasady festiwalu są proste. W wybranych restauracjach - tym razem w stolicy Wielkopolski będzie ich 25 - spróbujecie specjalnego, trzydaniowego menu festiwalowego. Wszędzie ujednolicono cenę posiłku - za przystawkę lub zupę, drugie danie i deser zapłacimy 39 zł. Festiwal odbywał się już kilkukrotnie w Warszawie, gości również w Krakowie, Trójmieście, Wrocławiu na Śląsku oraz - po raz pierwszy w kwietniu - zawita do Łodzi, Szczecina i Lublina.
Restaurant Week
2 z 27
Poznań Restaurant Week - jak zarewerować stolik?
Rezerwacje stolików w restauracjach ruszyły kilka dni temu, a organizatorzy mówią, że jest ich już dużo - miejsca rozchodzą się szybciej niż w poprzednich edycjach.
Jak je zarezerwować? Na stronie festiwalu: www.restaurantweek.pl wybieracie miasto, interesującą was restaurację, określacie liczbę gości (od jednego do ośmiu), dzień, w którym chcecie ją odwiedzić, pożądaną godzinę oraz wersje menu (część restauracji oferuje dania wege). Płatności dokonujemy przez internet, a potwierdzenie rezerwacji dostajemy mailem. Rezerwacji można dokonać już teraz i to właśnie sugerują organizatorzy, by mieć szansę wybrać dogodny dla siebie termin. Jeśli będziemy musieli zrezygnować z rezerwacji, dostaniemy zwrot połowy kwoty rezerwacji. Anulacji i zmian w rezerwacji można dokonywać do godz. 16 dnia poprzedzającego naszą rezerwację. W ciągu tygodnia stoliki w restauracjach będą dostępne od godz. 16, natomiast w weekend już od godz. 12.30. Na zjedzenie posiłku goście mają 1,5 godz. Liczba stolików w poszczególnych restauracjach udostępnionych festiwalowi zależała od restauratorów.
Jakie potrawy przygotowały restauracje biorące udział w festiwalu?
Poznań Restaurant Week
3 z 27
Poznań Restaurant Week - 109 Za Rogiem
ul. Ściegiennego 109 (wejście od ul. Listopadowej)
Menu:
Przystawka - krem z pasternaku z espumą kasztanową, ciastkami z masła orzechowego i popcornem
Danie główne - stek z rostbefu podawany ze smażoną brukselką, puree z topinamburu, chipsem z jarmużu, pudrem z kozaków i sosem madery
Deser - blondie, czyli brownie z białej czekolady podawane z musem z sera koziego, crunchem pistacjowym i korzennym musem wiśniowym
Fot. Piotr Skórnickii / Agencja Wyborcza.pl
4 z 27
Poznań Restaurant Week - Bazar 1838
ul. Paderewskiego 8
Menu:
Przystawka - zupa szczawiowa z jajkiem poche
Danie główne - policzki wołowe z buraczkami oraz brukselką
Deser - parfait waniliowe z karmelizowaną marchwią
Menu wegetariańskie:
Przystawka - zupa caldo verde
Danie główne - pstrąg z czarną soczewicą i duszonymi warzywami
Deser - pana cotta z maślanki z konfiturą morelową
Restaurant Week
5 z 27
Poznań Restaurant Week - Bistro La Cocotte
ul. Murna 3a
Menu:
Przystawka - mille feuille z buraczków, parmezanu i listków młodej botwinki
Danie główne - pierś kaczki na puree z selera, w sosie creme de cassis i domowej konfitury z czarnej porzeczki
Deser - tarte tatin czyli karmelizowane jabłuszka z sosem angielskim
Menu wegetariańskie:
Przystawka - mille feuille z buraczków, parmezanu i listków młodej botwinki
Danie główne - mule na cydrze w śmietance, estragonie i jabłkach
Deser - tarte tatin, czyli karmelizowane jabłuszka z sosem angielskim
Fot: Piotr Skórknicki / Agencja Wyborcza.pl
6 z 27
Poznań Restaurant Week - Bulwar (dawna Le Palais du Jardin)
ul. Stary Rynek 37 - uwaga restauracja Le Palais du Jardin od kwietnia ma zmienić się w Bulwar, serwujący nowoczesną kuchnię polską z akcentami skandynawskimi.
Przystawka - krem drobiowy ze skrzydełkiem z kurczaka, pieczarkami, szczypiorkiem i kawiorem keta
Danie główne - filet z kaczki w estragonie z puree z dymki, oliwą chrzanową, pianą z wędzonego jabłka, pietruszką w popiele z sianka i piklowanym jabłkiem
Deser - żel z mango z makaronikami, orzechem laskowym, białą czekoladą i truskawką
8 z 27
Poznań Restaurant Week - Concordia Taste
ul. Zwierzyniecka 3
Menu:
Przystawka - Sashimi z tuńczyka a glonami wakame na żelu z kwiatu czarnego bzu
Danie główne - kurczak suprem na puree z marchewki z burakiem glazurowanym w winie i lawendzie
Deser - mrożony mus z czekolady z akcentem fiołkowym
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
9 z 27
Poznań Restaurant Week - Dąbrowskiego 42
ul. Dąbrowskiego 42
Menu:
Przystawka - krem marchewkowo-imbirowy z oliwą pomarańczową i czarnym sezamem
Danie główne - filet z kurczaka nadziewany serem feta i suszonymi pomidorami ze szpinakiem na puree z batatów
Deser - tradycyjne, włoskie tiramisu
Menu wegetariańskie:
Przystawka - carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem na rukoli
Danie główne - sola smażona na maśle z sosem cytrynowo-miętowym, kaszą pęczak i zielonymi szparagami
Deser - tarta truskawkowa z musem z białej czekolady
Danie główne - cieciorka, ziemniak, marchew, szpinak, sos
Deser - dynia, imbir, orzechy, pomarańcza
Poznań Restaurant Week
19 z 27
Poznań Restaurant Week - Niku restauracja
ul. Piątkowska 200
Menu:
Przystawka - zdekonstruowane consomme warzywne podane z młodym szpinakiem i prażonymi kiełkamiDanie główne - karmelizowana w miodzie spadziowym polędwiczka wieprzowa serwowana na sałatce z ziemniaków larate z pasternakiem i zieloną fasolką
Deser - mus pomarańczowy łamany owocami leśnymi
Menu wegetariańskie:
Przystawka - zdekonstruowane consomme warzywne podane z młodym szpinakiem i prażonymi kiełkamiDanie główne - zapiekane portobello z salsą pomidorową na pikantnej kaszy pęczak
Deser - mus pomarańczowy łamany owocami leśnymi
Facebook
20 z 27
Poznań Restaurant Week - Piano Bar
ul. Półwiejska 42
Menu:
Przystawka - różany krem z selera i pietruszki podany z prażonymi pestkami słonecznika
Danie główne - kurczak z szynka parmeńską podany z papardelle warzywnym i sosem ananasowo - bazyliowym
Deser - krem karmel z owocami
Menu wegetariańskie:
Przystawka - różany krem z selera i pietruszki podany z prażonymi pestkami słonecznika
Danie główne - naleśniki z ciecierzycy z warzywami i botwiną
Deser - sałatka owocowa z sosem miętowym podana z kulką lodów sorbetowych
Danie główne - ozór wieprzowy, sos z kiszonych ogórków, pieczone warzywa
Deser - lody czekoladowe, mus truskawkowy, beza
Restaurant Week
26 z 27
Poznań Restaurant Week - Weranda Lunch & Wine
ul. Półwiejska 42
Menu:
Przystawka - młoda marchew sous-vide z masłem chrzanowym, puree z czosnku i prażonymi orzechami makadamia
Danie główne - prażona kasza bulgur gotowana w esencjonalnym bulionie warzywnym z młodymi warzywami sous-vide (rzepa, burak, fenkuł, por), pokrzywą i sosem z pieczonego grejpfruta
Deser - pieczony rabarbar z imbirowym sosem angielskim i prażonymi pistacjami
Menu wegetariańskie:
Przystawka - krem z marchwi i mango
Danie główne - gnocchi z pancettą, rukolą i prażonymi nerkowcami
Deser - lemon curd z biszkoptami savoiardi i borówkami
Wszystkie komentarze