Walentynki 2017 w Poznaniu - restauracja Fusion w hotelu Sheraton
- Przygotowywanie menu na Dzień Zakochanych to sama przyjemność - walentynki to okazja, kiedy można nieco bardziej popuścić wodze kulinarnej fantazji, pobawić się smakami i zaoferować coś specjalnego - przekonuje Michał Konwerski, szef kuchni hotelu Sheraton.
Gościom zaproponuje dwie wersje menu: cztero- oraz pięciodaniową. W obu, na początek znajdą się francuskie ostrygi Fine de Claire.
- To absolutna walentynkowa klasyka, ostrygi są bowiem najbardziej chyba znanym afrodyzjakiem - opowiada szef kuchni. - Kolejnym daniem będzie krem z homara. To bardzo esencjonalna zupa, której delikatny, słodkawy smak równoważy odrobina whisky, którą aromatyzuję danie. Z myślą o osobach lubiących odkrywać tradycyjne smaki w nowej formie, przygotowałem nadziewane gęsiną pierogi, serwowane z aksamitną maślaną emulsją z dodatkiem pomarańczy.
W menu znalazła się również troć, czyli wędrowna odmiana pstrąga potokowego. Podana będzie z aromatycznym sosem przygotowanym w oparciu o kolejne dwa afrodyzjaki: szafran i małże.
- Dla zdeklarowanych mięsożerców, jako danie główne zaproponuję policzki wołowe, przygotowywane metodą slow cooking przez dwanaście godzin, dzięki czemu nabierają wyjątkowej miękkości. Jako że w miłości czasem jest słodko, a czasem "pikantnie", mięsu towarzyszyć będą oddające ten kontrast dodatki: karmelizowana marchewka oraz purée z wasabi.
Romantyczna kolacja nie byłaby kompletna bez deseru. W moim menu będzie nim delikatny, piankowy, migdałowy mus. A do tego wszystkiego - oczywiście dobrane przez ekspertów wino.
Menu w cenach 119 zł (cztery dania) oraz 169 zł za os. (pięć dań)
Wszystkie komentarze